hilaban
دوغ یکی از نوشیدنیهای بسیار محبوب ایرانیان است. دوغ بسیار سالم است و تمام افراد طعم آن را میپسندند. در زمانهای گذشته اغلب افراد دوغ را در منازل خود تهیه میکردند در حالی که در حال حاضر دوغها به صورت آماده در طعمهای مختلف و اندازههای مختلف در بازار موجود است. یکی از انواع دوغهای پرطرفداری، دوغ تکنفره است. حجم این دوغها برای استفاده یک نفر کافی است. در ادامه به معرفی انواع دوغ تکنفره و خواص آن میپردازیم.
دوغ تکنفره صنعتی دارای انواع مختلف مانند دوغ های ساده، گازدار، حرارت دیده و کفیر است. افراد میتوانند با توجه به ذائقه خود از بین آنها برای نوشیدن انتخاب کنند.
دوغ تکنفره از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و خواص بسیار زیادی دارد. با توجه به این که دوغ از ماست به عمل میآید نیمی از خواص ماست را در خود دارد. به همین خاطر دوغ یکی از منابع مهم کلسیم به شمار میرود. البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که دوغ را نمیتوان به طور کامل جایگزین شیر یا ماست کرد. تنها افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز میتوانند از دوغ به جای شیر استفاده کنند تا بخشی از کلسیم مورد نیاز خود را تامین کنند.
دوغ تکنفره
بیشتر بخوانیم : فواید خامه
دوغ تکنفره گازدار دارای دو نوع هستند که عبارتند از:
دوغهایی که در کارخانه و به صورت صنعتی به آنها گاز اضافه شده است. هر چند این دوغها نیز بسیار خوشمزه هستند اما بهتر است افراد دارای ناراحتیهای گوارشی با احتیاط مصرف کنند. دوغ تکنفره که در کارخانه گازدار شده است از همان ارزش غذایی دوغ گازدار شده طبیعی برخوردار است.
برای تولید دوغ تکنفره کفیر از قارچی به نام کفیر استفاده میشود. محل رشد این قارچ داخل شیر است. دوغ کفیر قدمتی دیرینه دارد اما ترکان منطقه قفقاز اولین قومی هستند که به استفاده از این دوغ شهرت دارند. واژه کفیر از کیف گرفته شده است و در زمان قدیم به این معنا بوده است که از نوشیدن این دوغ کیف میبرند. نکته قابل توجه در ارتباط با مردم قفقاز این است که دارای طول عمر طولانی هستند. بیشتر افراد علت طول عمر بالای آنها را مصرف دوغ کفیر میدانند. در حال حاضر دوغ کفیر به صورت دوغ تکنفره و دوغ خانواده در بازار موجود است. برخی از مهمترین مزایای دوغ کفیر عبارتند از:
دوغ تکنفره گرمادیده نوعی دوغ است که از ماست پاستوریزه تهیه شده و سپس دوغ، مجدد پاستوریزه میشود. فرآیند پاستوریزه کردن باعث میشود دوغ یکنواخت شده و باکتریهای موجود در آن از بین رود. یکی از خواص دوغ گرمادیده این است که حتی اگر در دمای معمولی هم قرار بگیرد فرآیند تخمیر در آن صورت نخواهد گرفت. به همین دلیل نیز گاز در آن تولید نمیشود.
بهترین روش برای نگهداری از دوغ تکنفره و سایر دوغها، یخچال است. در حالت کلی بهتر است که تمام فرآوردههای لبنی در یخچال نگهداری شود. البته نگهداری کوتاه مدت دوغ در خارج از یخچال، هرچند ممکن است باعث تخمیر باکتریها شود اما باعث خرابی دوغ نمیشود، اما در صورتی که دوغ کپک بزند باید سریعا دور ریخته شود زیرا کپک می تواند برای سلامتی مضر باشد. به همین دلیل بهتر است دوغ برای طولانی مدت در خارج از یخچال نگهداری نشود.
در حالت سنتی دوغ از فرآیند تولید کره از ماست به دست میآید. اما امروزه از اسانسهای مختلف برای طعمدار کردن دوغ استفاده میشود. به همین خاطر از دوغ تکنفره میتوان به جای سایر نوشیدنیهای صنعتی مانند نوشابه میتوان استفاده کرد.