خامه یکی از خوراکیهای پرطرفداری است که بهویژه در وعده صبحانه مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول لبنی از شیرتازه تهیه میشود و میتوان از آن در صنایع پخت و قنادی استفاده کرد.
خامه انواع بسیار مختلفی دارد که هرکدام طعم وکاربرد متفاوتی دارند. در این مقاله قصد داریم به بیان انواع وکاربرد آن بپردازیم. پس با ما همراه باشید.
ارزش غذایی خامه
خامه چربی بالایی دارد و میتواند تامینکننده بخشی از انرژی موردنیاز بدن باشد. در زیر ترکیبات اصلی موجود در ۱۰۰گرم خامه صبحانه بیان شده است :
مواد اصلی خامه شامل شیر، کره، فرآوردههای چربشیر، شیرخشک، پودرهای خامه، دوغ سبزیجات، آب آشامیدنی است.
آشنایی با انواع خامه
خامه دارای انواع مختلفی میشود که هر کدام کاربرد مختلفی دارند. انواع خامه عبارتند از:
خامه صبحانه: بافت خامه صبحانه بهصورتی است که در وعده صبحانه، میانوعده و شام استفاده میشود و دارای دو نوع سنتی و صنعتی است.
خامه سنتی : در این روش، شیر را دریک ظرف کمعمق ریخته و گرم میکنند، بعد آن را به حال خود رها کرده و پس از ۲۴تا۳۶ ساعت خامه را از سطح شیر برمیدارند.
خامه صنعتی : در این روش، شیر را در دستگاه سپراتور ریخته و به گردش درمیآورند. پس از آن خامه را از شیرجدا کرده و در نهایت عمل پاستوریزاسیون را روی آن انجام داده، بسته بندی و روانه بازار میکنند.
با استفاده از عسل، شکلات، خرما، قهوه، توتفرنگی میتوان خامه صبحانه را طعمدار کرد.
خامه قنادی: خامه قنادی خوراکی بینظیر، خوشطعم، شیرین و لطیفی است که محبوبیت کیکها، شیرینیها، دسرها به دلیل وجود آن است. خامه قنادی به روش صنعتی بهدست میآید که پس از پاستوریزاسیون، آن را هموژنیزه کرده و شکر بهآن اضافه میکنند. انواع خامه قنادی عبارتند از:
خامه سبک : بیشتر در پذیرایی با قهوه و نوشیدنیهایی مانند شکلاتداغ، موکا و … مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع شامل حدودا ۲۰درصد چربی است.
خامه سنگین(غلیظ) : بیشترین میزان چربی شیر را دارد و درصد چربی آن بین ۳۶ تا ۴۰ است.
خامه دوبل: از آن بهعنوان خامه همهکاره هم تعبیر میشود و درصد چربی آن ۵۰ درصد است.
خامه ویپنگ: غلظت آن کمی از خامه سنگین پایینتر و دارای ۳۰ درصد چربی است.
شیرخامه(نصف نصف): همان مخلوط شیروخامه است( یعنی نصف شیر، نصف خامه). شیرخامه ترکیبی از مقدار مساوی شیر و خامه سبک است و ۱۰ تا ۱۲درصد چربی دارد.
خامه فریشه: اصل آن فرانسوی و شبیه به ماست کوزه ای و ماست چکیده است که با باکتریهای خاص طعم آن را تیز میکنند.
خامه لخته شده: بسیار غلیظ است و ازآن در تهیه انواع دسرها، بخصوص دسرهای میوه ای استفاده میکنند و حدودا ۵۵ تا ۶۰ درصد چربی دارد.
خامه ترش: خامه ترش یک فرآورده لبنی است که از تخمیر خامه معمولی توسط نوعی باکتری خاص تولید میشود. این فرآورده لبنی بیشتر در پخت غذاهای اروپایی و آمریکایی به عنوان چاشنی مورد استفاده قرار میگیرد.میتوان از آن در تهیه انواع پیشغذا، اردور و میان وعده ها، انواع سوپ، سالاد، شیرینی و دسر استفاده کرد.
خواص خامه برای سلامتی
بهدلیل دارا بودن ویتامینA میتواند به بهبود دید و سلامت چشم کمک کند به همین دلیل برای بیماران مبتلا به آب مروارید مفید است.
برای رشد و بهبود بافتهایی مانند چشم، پوست، سیستم ایمنی، سیستم عصبی مفید است
برای رشد استخوانها و دندانها ، سلامت لثه و مینای دندان و سلامت قلب مفید است.
به کاهش استرس و مشکلات ذهنی مانند افسردگی و اضطراب کمک میکند.
باعث تقویت سیستم ایمنی برای مبارزه با میکروبها و عفونتها میشود.
باعث افزایش اکسیژنرسانی و گردش خون در اندامهای بدن میشود.
سلولهای مغز را تقویت و از بیماریهایی مانند زوال عقل و آلزایمر جلوگیری میکند.
فشارخون را کاهش میدهد.
به دلیل چربی بالا باعث افزایش وزن و چاقی میشود.
به دلیل دارا بودن کلسیم به سلامت پوست، مووناخن کمک میکند.
شرایط نگهداری خامه
خامه باید به صورت تازه استفاده شود.
تاریخ تولید و تاریخ انقضا در حین مصرف چک شود.
در یخچال و دمای ۴درجه سانتیگراد نگهداری شود.
درب ظرف خامه محکم بسته شود.
در فریزر میتوان آن را به مدت ۳ماه نگهداری کرد.
سوالات متداول
۱خواص خامه کدام است؟
به دلیل دارا بودن کلسیم به سلامت پوست، مووناخن کمک میکند.
بهدلیل دارا بودن ویتامینA میتواند به بهبود دید و سلامت چشم کمک کند به همین دلیل برای بیماران مبتلا به آب مروارید مفید است.
برای رشد و بهبود بافتهایی مانند چشم، پوست، سیستم ایمنی، سیستم عصبی مفید است
۲خامه قنادی چه ویژگی دارد؟
خامه قنادی: خامه قنادی خوراکی بینظیر، خوشطعم، شیرین و لطیفی است که محبوبیت کیکها، شیرینیها، دسرها به دلیل وجود آن است.
۳ارزش غذایی خامه چقدر است؟
در ۱۰۰گرم خامه صبحانه
انرژی ۳۰۰ کیلوکالری
چربی ۳۱ گرم
پروتئین ۵.۲ گرم
کلسیم ۵ میلیگرم
فسفر۶۷ میلیگرم
پتاسیم ۱۰۲ میلیگرم
سدیم ۳۶ میلیگرم
کربوهیدات ۶.۳ گرم
ویتامین A4 میلیگرم
ویتامین B102 میلیگرم
ویتامین B212 میلیگرم
ویتامین B31 میلیگرم
۴خامه سنتی چجوری تهیه میشود؟
در این روش، شیر را دریک ظرف کمعمق ریخته و گرم میکنند، بعد آن را به حال خود رها کرده و پس از ۲۴تا۳۶ ساعت خامه را از سطح شیر برمیدارند.